18 oktober 2022

Lekker fanatiek teqballen voor iedereen

Tafeltennissen, maar dan met je voeten. Dat is teqball in een notendop. Teqballen doe je met een teqballtafel, net als tafeltennissen. Bij verschillende sportcomplexen, waaronder SC Leovardia, FVC/Blauw Wit’34 en LAC Frisia zijn de teqball tafels al in gebruik.

Initiatiefnemer Jelmer Hofstee van SC Cambuur: “We hebben grootse plannen met de tafels.” Het gaat er al fanatiek aan toe bij de teqball tafels. Jeugdspelers van de voetbalverenigingen kunnen ze gebruiken voor vijf verschillende sporten, al is teqball zelf het populairst. “Het mooie aan deze tafels is dat je op eigen tempo en naar eigen inzicht kunt oefenen. Je ervaart geen weerstand en kiest bijvoorbeeld je eigen hersteltraining. Beter worden met je slechtere been bijvoorbeeld.

Jongeren zijn zelf de baas en vormen al groepjes om tegen elkaar te teqballen. Heel leuk om te zien!” Het gaat er daarbij fanatiek aan toe, vertelt Jelmer. “Soms moeten we de jeugdspelers echt aansporen om op te houden. Omdat ze naar school moeten bijvoorbeeld, of omdat iemand anders wil. Ze vinden het leuk om op een andere manier met de bal bezig te zijn.”

Er zijn vorig jaar 3 tafels geplaatst. De subsidie vanuit Lokaal Sportakkoord maakte dit mogelijk. “Onze eigen jeugdspelers hadden enorm behoefte aan een teqball tafel. Voor de subsidie van het Lokaal Sportakkoord hebben we deze wens echter breder getrokken: voor de hele stad. We zochten samenwerking met meerdere sportcomplexen, die direct enthousiast waren.

De voetbalverenigingen, die hoofdgebruiker zijn van de sportcomplexen, maken er in ieder geval al goed gebruik van en maken ook hun eigen plan van aanpak. Zo kijken ze bijvoorbeeld naar hoe ze een teqball tafel in kunnen zetten bij trainingen.”
Jelmer heeft al mooie ideeën over de toekomst. “Als dit goed loopt, willen we kijken of scholen tijdens hun gymlessen gebruik willen maken van de teqball tafels. Ook een scholencompetitie zou fantastisch zijn! Maar voor nu zijn we hier al heel blij mee.”

Ook een idee om mensen in beweging te brengen? Wie weet kun je ook een bijdrage uit het Sportakkoord krijgen. Kijk hier hoe je dat doet.